Nieuwsbericht

Webinar nieuwe bevoegdheden gemeentelijke boa's verkeersovertredingen

Profielfoto van Arthur ter Weeme
8 maart 2024 | 2 minuten lezen

Op maandag 8 april wordt er van 15.00 tot 16.30 uur een webinar gehouden door het CCV in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het webinar richt zich op de handhaving van extra verkeersovertredingen door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's). Dit kondigt het CCV aan. De gemeente Utrecht had eerder dit jaar in GNMI Verkeersveiligheid een presentatie gegeven over de pilot over de uitbreiding van de bevoegdheden voor boa's.

Sinds 1 januari 2024 hebben boa's in domein I meer bevoegdheden gekregen op het gebied van verkeershandhaving. Dit omvat onder andere het handhaven van situaties waarin fietsers geen of onjuiste verlichting hebben, wanneer fietsers of voetgangers door rood licht gaan, en wanneer fietsers tijdens het rijden hun telefoon vasthouden.

Het webinar zal informatie verstrekken over deze nieuwe bevoegdheden. Onderzoeksbureaus Significant Public en Hiemstra & De Vries zullen de resultaten van de verkeershandhaving pilots in gemeenten Utrecht, Breda, Harderwijk, Schouwen-Duiveland, Venlo en Zaanstad delen. Deze pilots zijn uitgevoerd voordat de aanvullende bevoegdheden werden ingevoerd. Ze onderzochten de effectiviteit van boa's bij het uitvoeren van extra taken, de impact op verkeersveiligheid en naleving, en eventuele problemen en risico's.

Daarnaast zal het ministerie van Justitie en Veiligheid meer informatie geven over de aanvullende bevoegdheden die zijn opgenomen in de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar, Domein I Openbare Ruimte. Hierbij worden vragen beantwoord over de aard van deze bevoegdheden, waarom ze zijn opgesteld zoals ze zijn, welke voorwaarden eraan verbonden zijn, en wat de uitbreiding van de bevoegdheden op het gebied van verkeershandhaving oplevert.

Het webinar biedt ook de gelegenheid voor gemeenten die deze bevoegdheden al toepassen om hun ervaringen te delen. Hierbij wordt besproken hoe de invoering is verlopen, welke uitdagingen gemeenten tegenkomen, waarom sommigen nog geen gebruik hebben gemaakt van de nieuwe bevoegdheden, en wat er wel succesvol is geweest. Daarnaast wordt ook interesse getoond in de ervaringen van andere betrokken partijen.

Het webinar is bedoeld voor mensen met coördinerende taken op het gebied van handhaving binnen gemeenten, boa's zelf, of personen die vanuit hun functie bij de politie, het Openbaar Ministerie of andere organisaties te maken hebben met de extra bevoegdheden van boa's.

 

Webinar handhaving aanvullende verkeersovertredingen door boa’s
Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid

8 april 2024
15:00 - 16:30
Online: webinar

Meld je bij het CCV aan voor de bijeenkomst