Nieuwsbericht

LEV's: Ministerie IenW in overleg met gemeenten en andere overheden over aanpassing RVV en BABW

Profielfoto van Arthur ter Weeme
13 augustus 2024 | 1 minuut lezen

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat op dinsdag 10 september met politie, Openbaar Ministerie, CROW, NDW en gemeenten om tafel voor de implementatie van het LEV-Kader in de bestaande verkeerswetgeving.

Voor de verkeersregels voor LEVs moeten het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) worden gewijzigd. In het RVV 1990 is onder meer geregeld welke delen van een weg verschillende weggebruikers moeten gebruiken, welke verlichting in verschillende omstandigheden moet worden gebruikt en waar passagiers plaats mogen nemen tijdens het vervoer van personen.

Het uitgangspunt is dat de regels voor fietsers en de fiets van toepassing zijn voor LEVs en de bestuurders van LEVs (zoals dit nu ook al geldt voor bijzondere bromfietsen). Het fietspad is wat betreft de plaats op de weg dan ook het uitgangspunt voor LEVs. Momenteel wordt op verzoek van enkele gemeenten en de Tweede Kamer onderzocht of lokaal maatwerk nodig en mogelijk is. Daarom wordt in het wijzigingsbesluit uit gegaan van het fietspad als plaats op de weg.

Het is belangrijk dat er voldoende gemeenten aanwezig zijn bij de sessie om bij te dragen aan de ontwikkeling van veilige en effectieve verkeersregels voor LEVs. Beleidsmedewerkers van gemeenten die zich bezighouden met LEv's, fietsbeleid, verkeersveiligheid, weginrichting of verkeersjuridische zaken kunnen zich aanmelden bij Michelle Olman, coördinator LEV-kader bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Voor ingelogde gebruikers zie ook bericht: Plaats op de weg LEV's en RVV: deelnemers gezocht voor sessie