Nieuwsbericht

Toolkit GOW30: kant-en-klare communicatie

Binnen de bebouwde kom ligt het grootste deel van de wegen onder beheer van gemeenten. Verkeersveiligheid kan worden verbeterd door wegen veiliger in te richten, bijvoorbeeld met vrijliggende fietspaden op 50 km/u-wegen of door de snelheid op wegen te verlagen naar 30 km/u.

Profielfoto van Femke Wouters
7 april 2025 | 1 minuut lezen

Met het nieuwe wegtype gebiedsontsluitingsweg 30 km/u (GOW30) is het mogelijk om extra wegen veiliger te maken. Ook minder veilige gebiedsontsluitingswegen kunnen hiermee beter worden ingericht. Het doel: een veiligere verkeerssituatie, vooral voor fietsers en voetgangers.

Maatregelen voor naleving van de snelheidslimiet
Naast fysieke aanpassingen aan de infrastructuur zijn handhaving, communicatie en educatie belangrijke instrumenten. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) biedt ondersteuning met de toolkit GOW30: kant-en-klare communicatiemiddelen om inwoners en weggebruikers te informeren en draagvlak te creëren.

Belang van communicatie
Niet alle weggebruikers passen hun snelheid automatisch aan bij een nieuwe snelheidslimiet. Gerichte communicatie maakt duidelijk waarom deze verandering nodig is en hoe dit bijdraagt aan verkeersveiligheid.

Doelen van de communicatie

  • Weten: Inwoners begrijpen waarom het aantal 30 km/u-wegen binnen de bebouwde kom toeneemt.
  • Doen: Weggebruikers passen hun snelheid en rijgedrag aan.
  • Draagvlak: Ondersteuning in de samenleving vergroten.

Doelgroep
De communicatie richt zich primair op weggebruikers van gemotoriseerd verkeer. Notoire hardrijders zijn hierin niet meegenomen.

Campagneconcept: helder en direct
De campagne is informatief en luchtig: er wordt niet omheen gedraaid. Waar voorheen 50 km/u gereden mocht worden, geldt nu 30 km/u. Wel zo veilig!
Experts adviseren om verkeersborden niet op reclameborden te plaatsen vanwege de opkomst van verkeersbordherkenning (ISA) in auto’s. Dit voorkomt verwarring en draagt bij aan verkeersveiligheid.

Meer weten?

Handvatten en een link naar de toolkit vind je hier:

Handvatten bij de toolkit.

Voor meer informatie over de toolkit GOW30 kan contact worden opgenomen met Vincent Botman van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via vincent.botman@minienw.nl.